Bladiebla #16: december, twee weken vrij en liefde voor koken
Twee weken vrij in december
Niets zo gezellig als de decembermaand wat mij betreft. Overal lichtjes op straat, kerstmarkten, dikke truien, warme chocolademelk, gewoon het hele sfeertje, ik hou ervan. Overdag is het in Valencia vaak zalig weer. Halverwege de maand zaten we zelfs met enkel een zomers topje aan in de zon op het balkon, maar ’s avonds koelt het flink af en is een dikke trui geen overbodige luxe.
Het gebeurt niet vaak, maar begin december voelde ik dat ik echt toe was aan vakantie. Even helemaal niets doen, twee weken lang. Ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst echt twee weken vrij heb genomen (ik werk altijd wel een beetje door, zelfs als ik op vakantie ben) en het was echt heerlijk! Het enige probleem: de verveling slaat bij mij redelijk snel toe. Dan weet ik niet wat ik met mezelf aanmoet en loop ik maar een beetje te lummelen in huis. Het klinkt grappiger dan het is, maar op dat soort momenten ben ik geneigd om dan toch maar een beetje te gaan werken. Dan doe ik in ieder geval iets productiefs.
Ik wist me in te houden en heb me vermaakt met alle 8 films van Harry Potter en het eerste seizoen van Friends, en las een paar mooie boeken die ik binnenkort met jullie deel. Ook bestelde ik een paar kookboeken van zowel Nederlandse als Engelstalige makers en dook ik uiteraard direct de keuken in om diverse recepten te proberen…
Liefde voor koken
Ik ga heel eerlijk zijn: ik ben nooit een held geweest in de keuken. Koken vind ik echt superleuk, maar om nu te zeggen dat ik er goed in ben… niet echt. Op zich is dat natuurlijk geen probleem, ware het niet dat ik heel erg van lekker eten hou. Bijzonder eten. Eten waar over nagedacht is. Ik durf gerust toe te geven dat ik om die reden bovengemiddeld vaak uit eten ga, maar ergens knaagt het aan me dat ik zelf geen sterrenchef ben. Dus onder het mom van ‘Leonie leert koken’ ga ik mezelf de komende tijd uitdagen om gevarieerder, origineler én lekkerder te koken.
Ik ben nog aan het nadenken hoe ik dit ga vormgeven, maar zou er eigenlijk wel graag iets mee doen op mijn blog. Misschien in de vorm van What I eat in a day – posts… Is dat wat? Mijn zelfgemaakte hummus is inmiddels al niet meer weg te denken uit mijn koelkast (hierboven op geroosterd brood met gegrilde courgette) en ik tover ook geregeld een vegan creamcheese van tofu uit de foodprocessor. (Ik ben geen vegan, maar kaas valt me nooit zo lekker, dus ik eet het met mate.) Ik snap dat beiden niet echt next level zijn wat kookkunsten betreft, maar ik moet ergens beginnen, niet?
Wordt vervolgd in ieder geval…
Kerst 2024
Hier kan ik een heel lang en gezellig verhaal opschrijven over wat ik allemaal heb gedaan met kerst, maar ik heb op kerstavond gewoon op de bank gehangen met een van mijn beste vriendinnetjes en All you need is Love gekeken. Met lekkere hapjes welteverstaan (mijn hummus was goedgekeurd, haha). Op eerste kerstdag deed ik het nog eens dunnetjes over met een andere vriendin en keken we de film A boy Called Christmas. Vonden we allebei heel leuk en is zeker een aanrader!
Klaar voor de start
Met het nieuwe jaar voor de deur plakte ik eindelijk de nieuwe posters op de muur die ik eeuwen geleden bestelde (ik mag helaas geen gaten boren in de muren, dus alles moet met washi tape). Ik ruimde wat kastjes uit, deed oude kleding weg en kocht her en der wat nieuws. 2025 wordt een fijn jaar, voel ik. Hopelijk voelt het voor jou hetzelfde…
Liefs, Leonie