Ik ben dol op bananenpannenkoekjes en maak ze minstens één keer per week! Ze zijn heel makkelijk te maken, erg gezond en als je er wat fruit en noten bij eet heb je zo een volwaardig ontbijt (of lunch) te pakken. Het recept spreekt voor zich, dus ik zou zeggen: duik de keuken in, want deze bananenpannenkoekjes vallen echt bij iedereen in de smaak!
je kunt ze natuurlijk ook eten met wat pindakaas, amandelpasta of gewoon een flinke dot vanille- of kokosyoghurt met wat zelfgemaakte granola er bovenop. (In deze blogpost leg ik je uit hoe ik granola maak…)

Recept voor banaan pannenkoekjes
I N G R E D I E N T E N – (1 portie)
- 1 middelgrote banaan (130 gr)
- 1 ei
- 15 gram grove havermout
- 25 gram volkoren meel
- Een snufje zout + kaneel
Mix alle ingrediënten in een kom, schep met een lepel kleine pannenkoekjes in een pan en druk ze een beetje plat. (Ik gebruik zelf een anti-panbakpan zonder olie) Zo’n 2 minuten per kant bakken op middelhoog vuur is voldoende 🙂
Bananenpannenkoekjes met proteïnepoeder
Bovenstaand recept is helemaal prima voor iemand die niet per se bij elke maaltijd proteïne binnen wil krijgen. Is dat wel het geval? Dan heb ik goed nieuws, want je past dit recept voor bananenpannenkoekjes gemakkelijk aan met een beetje proteïnepoeder. Zelf vind ik een poeder met chocoladesmaak het beste passen bij de smaak van banaan, maar je kunt er natuurlijk verschillende proberen om te kijken wat jij het lekkerst vindt.
Het recept voor bananenpannenkoekjes met proteïnepoeder is net iets aangepast, want doordat proteïnepoeder vrij droog is, heb je wat minder meel nodig. Ik gebruik in dat geval slechts 10 gram volkorenmeel en doe daar 20 gram chocolade proteïnepoeder bij. (Het merk Natruly is mijn lievelings.) Vind je dit nog iets te droog? Dan kun je het meel ook weg laten of een grotere banaan gebruiken.
Voedingswaarde van deze bananen pannenkoekjes:
Hou jij bij hoeveel calorieën, koolhydraten of eiwitten je per dag binnenkrijgt? Hoewel ik zelf geen fan ben van calorieën tellen of tot in de puntjes bijhouden hoeveel ik binnenkrijg snap ik dat er momenten zijn waarop dit juist heel waardevol kan zijn. Daarom heb ik de voedingswaarden van elk recept voor bananenpannenkoekjes voor je op een rij gezet. Let op: dit is zonder olie!
Gewone bananen-pannenkoekjes
Voedingswaarde (per 100 gram):
kcal: 170.08 gr
Koolhydraten: 29,83 gr
Waarvan suikers: 0,09 gr
Vet (totaal): 2,67 gr
Waarvan verzadigd: 0,8 gr
Eiwit: 5,44 gr
Voedingswaarde (per hele portie)
kcal: 379,27
Koolhydraten: 66,52 gr
Waarvan suikers: 0,20 gr
Vet (totaal): 5,95 gr
Waarvan verzadigd: 0,17 gr
Eiwit: 12,13 gr
Bananen pannenkoekjes met proteïnepoeder
Voedingswaarde (per 100 gram):
kcal: 173,51
Koolhydraten: 24,76 gr
Waarvan suikers: 0,09 gr
Vet (totaal): 3,02 gr
Waarvan verzadigd: 0,97 gr
Eiwit: 10,74 gr
Voedingswaarde (per hele portie)
kcal: 390,39
Koolhydraten: 55,71 gr
Waarvan suikers: 0,20 gr
Vet (totaal): 6,79 gr
Waarvan verzadigd: 2,18 gr
Eiwit: 24,16 gr
Bananenpannenkoekjes bewaren en meenemen
Heb jij al eens pannenkoekjes met banaan gemaakt? Zo niet, dan wordt het wat mij betreft tijd. Bovenstaand recept kan echt niet mislukken, is hartstikke gezond en bovendien ideaal om van tevoren te maken. Maak dus gerust een hele stapel en bewaar ze maximaal 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Ik heb al meerdere keren een hele bak bananenpannenkoekjes meegenomen op een dagtripje, want het is de ideale snack en kan ook gerust enkele uren uit de koelkast. Met andere woorden: de avond van tevoren lekker bakken en de volgende ochtend een bakje meenemen voor de lunch en klaar 🙂
Laat je me weten of ze lekker waren?
Liefs, Leonie
PS: Voor meer inspiratie volg je me op Instagram.