Review: De agenda & journal van Essentialiving

Ik plaatste laatst een oproepje op Instagram omdat ik op zoek was naar de perfecte jaaragenda / planner voor 2019. Ik werk voornamelijk freelance en vind het fijn om structuur aan te kunnen brengen in al die verschillende werkzaamheden. Mijn voornaamste eisen waren: Véél schrijfruimte, een overzichtelijke planning, liefst een stijlvolle vormgeving en als het even kon niks met #girlboss erop. (Daar kan ik dus helemaal niks mee hè, met dat woord…) 

De jaaragenda van Essentialiving

Ik heb veel tips gekregen, maar veel van de agenda’s werken óf met een planning per uur, óf met een leeg vakje lijntjes per dag, en ik wilde het liefst allebei. Ik hou er namelijk niet van te moeten plannen hoe laat ik mijn mail beantwoord of dat ene stukje schrijf. Liever werk ik met een to-do-list en op een tijdstip dat ik daar zin in heb (potver, dit klinkt verwend…) Waar het op neerkomt is dat ik ’s ochtends pas bepaal hoe laat ik aan de slag ga en dat is de ene dag eerder dan de andere, of dat nu is omdat ik eerst naar de sportschool wil of gewoon even niet op gang kom. Overigens ben ik echt een avondmens en zit ik gerust om 22.00 nog te tikken, voordat jullie met zn allen denken dat ik de hele dag uit mn neus eet. Maargoed, sommige dingen moeten juist wél op een bepaald tijdstip, zoals meetings of tandartsafspraken, en die wil ik dus wél overzichtelijk kunnen inplannen. Gelukkig was daar de Essentialiving jaaragenda voor 2019. Deze heeft zowel een planning per uur als een to-do-list voor de overige dingen, en is daarnaast ook nog een beauty om te zien met zijn mooie linnen omslag. 

Essentialisme

Gaby van Essentialiving legt uit: Essentialisme is leven met datgene wat waarde heeft voor jou. Het gaat niet zo ver als minimalisme, omdat het niet je doel is zo min mogelijk spullen te hebben, maar je maakt wel bewustere keuzes en staat stil bij wat belangrijk is voor jou. Deze visie zie je terug in de agenda. Er is namelijk niet alleen ruimte voor je standaard planning, maar je kiest ook elke week een focuspunt en staat stil bij vijf verschillende, steeds terugkerende elementen: Work, Home, Health, Recreation en You. Besteed je bijvoorbeeld wel genoeg aandacht aan ontspanning? Dat is minstens net zo belangrijk als je werk, maar toch vaak een ondergeschoven kindje, niet? Ik merkte in ieder geval bij mezelf dat toen ik begon met invullen ik inderdaad juist die dingen die me rust geven (yoga, wandelen en mediteren) niet standaard inplan, en dat is eigenlijk best zonde! De Balance Check aan de rechterkant van de pagina helpt me dan. Daar vul ik per element in wat ik wil doen, zodat ik er elke keer als ik de agenda open aan wordt herinnerd. 

Journaling, maar dan makkelijk

Al maanden roep ik dat ik wil beginnen met journaling. Ik vergaap me maar al te graag aan al die kleurrijk beplakte journals vol hersenspinsels en fijne reminders voor jezelf. Of dankbaarheidslijstjes, ook al zo’n mooie. Maar als ik er goed over nadenk zijn het helemaal niet de uitbundige knipsels en plaksels die ik wil maken. Ik wil journalen (is dat een woord?) om stil te staan bij hoe mijn dag ging. Aandacht geven aan wat er goed ging. Of niet. En dan stukje bij beetje inzicht krijgen in precies datgene waarom ik ook begon met bloggen: De mooie dingen in het leven, de kersen op de taart. (Zie mijn eerste blogpost…) Met behulp van de journal van Essentialiving sta je stil bij dat soort dingen. Elke dag (oké, elke week. Of eigenlijk ga ik dat waarschijnlijk gewoon af en toe doen, aight?) vul je de antwoorden in op zes vragen:

  • I’m grateful for…
  • my dominant word is…
  • I shall take the following small step…
  • I’m going to let myself enjoy…
  • I am going to liberate myself from…
  • this is what I felt was worthwile…

Als je dit een poosje doet zul je merken dat het steeds makkelijk gaat en je beter bij je gevoel kunt dan voorheen. Je komt als het ware bij je essentie. En dat is precies waar essentialisme om draait; leven op basis van wat voor jou belangrijk is, wat jouw leven dat gouden randje geeft. Essentialiving helpt jou daarbij, met hun fijne agenda, journal en zelfs een werkboek voor het bereiken van je goals. (Die ik niet heb want ik ben niet zo’n langetermijnplanner, maar just so you know.) Sta jij eigenlijk al stil bij wat voor jou essentieel is? En durf je daar dan ook keuzes in te maken en dingen die dat niet zijn te schrappen? Let me know!

Liefs, Leonie. 

Deel uw mening