Planten stekken in water

Plant stekjes in water: uitleg

 

Veel mensen vinden het (net als ik) lastig om planten in leven te houden. Een stekje in water laten groeien kan echter iedereen! Het is een slimme manier om een extra exemplaar te creëren van een plant die je al hebt, en het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de plant te stekken in water. Dit is in feite het wortel laten schieten van een klein deel van een plant, waardoor er een nieuwe plant uit kan groeien. Het klinkt kinderlijk eenvoudig en dat is het in feite ook. Ik zocht uit hoe je dat het beste kunt doen en probeerde het direct uit… 

Plant stekken in water: hoe doe je dat?

Het enige wat je nodig hebt om je planten in water te stekken is een scherp mesje, een glas water en eventueel een dekseltje met gaatjes erin, om de bladeren van elkaar te scheiden. Het dekseltje waarmee ik mijn stekjes in water zet is van Malvarrosa Ceramica, een keramiste uit Valencia. Dit ziet er natuurlijk super leuk uit, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een kartonnetje gebruiken en daar gaatjes in maken.

Op zich kun je ook meerdere bladeren in een glas stekken zonder ze van elkaar te scheiden, maar je moet er dan wel op letten dat de wortels niet om elkaar heen groeien. Daarom is zo’n dekseltje (of het gebruik van meerdere, losse glaasjes) wel handig.

Waar snijd je het blad af?

Zorg ervoor dat je het stekje afsnijdt op minstens 5-7 cm van het blad vandaan, zo heeft het genoeg ruimte in het glas en valt het er niet uit. Het slimst is om hem net onder een luchtwortel af te snijden. Dit is een verdikking of knobbel in de steel, waaruit soms meerdere steeltjes met bladeren uit groeien. De kans is dan het grootst dat je stekje in water goed groeit. Ik heb dit niet bij alle bladeren gedaan omdat ik over enkele weken wil zien of de stekjes incl. luchtwortel het inderdaad beter doen dan de rest. (Of misschien ben ik gewoon eigenwijs.)

Tips voor het stekje afsnijden

Het stekje afsnijden doe je het beste schuin, en bij voorkeur met een scherp mesje. Als je het afknipt met een schaar dan druk je namelijk het steeltje ietwat plat, wat de groei kan belemmeren.

Veel blogs raden je aan om het mesje dat je gebruikt om het blad af te snijden eerst te desinfecteren. De reden daarvoor is dat wanneer je een stukje van een plant afknipt, hoe klein ook, er altijd een soort ‘wondje’ ontstaat, waar bacteriën in kunnen komen. Om de originele plant te beschermen tegen rot kun je dus je mesje eerst desinfecteren. Bovendien voorkom je zo dat je eventuele ziektes waar een plant aan lijdt doorgeeft aan andere planten. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik dat niet heb gedaan, geen idee of het echt belangrijk is…

Wat is een luchtwortel? Handig om te weten als je een stekje in water wilt zetten.

Tips om het stekje te laten groeien

Heb je het stekje eenmaal in een glaasje water gezet? Dan is het enkel zaak dat je in de gaten houdt dat het steeltje constant onder water blijft staan. Eén cm is daarbij al voldoende. Zet nooit het blad zelf onder water, dit kan namelijk gaan rotten.

Hoe snel groeit een stekje in water?

Het duurt ongeveer enkele weken voordat het stekje in water een wortel heeft die voldoende groot is om hem in de potgrond te zetten. Dit verschilt natuurlijk per plant. Vormt een steeltje na ongeveer twee weken nog geen wortel? Dan kun je ervan uitgaan dat hij dat niet meer gaat doen. Stek dan ook altijd meerdere steeltjes met blad van dezelfde plant, want de kans is groot dat ze het niet allemaal goed doen.

Welke planten kun je stekken in water?

In principe kun je alle (kamer)planten stekken in water. Er zijn echter planten die je alleen op deze manier kunt stekken als ze zelf al een nieuw plantje geproduceerd hebben, zoals een pannenkoekplant of Haworthia. Vetplantjes stek je beter direct in aarde.

Het stekje in potgrond zetten

Als de wortel ongeveer 5 cm lang is kun je het stekje in potgrond zetten. Zorg er daarbij voor dat het stekje stevig genoeg staat en je de grond dus goed aanduwt. Zo zorg je ervoor dat hij niet omvalt, maar ook dat er amper lucht bij komt. Houd de aarde de eerste weken goed nat, want het stekje is het natuurlijk gewend om veel water te hebben.

Stek jij je planten al? Zo ja, werkt het voor jou goed om dat in water te doen of geef je de voorkeur aan stekken in potgrond? Laat het me weten in de comments, dankjewel!

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Ireneantwoord
22/12/2022 om 19:33

Ik heb een tijdje terug 3 blaadjes van mijn hangplant in water gezet (denk wel anderhalve maand geleden) maar er gebeurt niets 🙁 Blijf hopen dat er toch ineens worteltjes uit gaan komen maar ik denk dat ik het maar moet opgeven :p Nochtans met andere planten nooit problemen gehad om te stekken. Ik wist trouwens niet dat zo’n knobbeltje ook een luchtwortel is. Ik dacht altijd dat het die typische uitsteekseltjes zijn zoals je bij een monstera ziet. Goed om te weten! 🙂

Leonie van der Laanantwoord
23/12/2022 om 19:57
– Antwoord aan: Irene

Ik moet toegeven dat alleen de plantjes die ik incl. luchtwortel had afgesneden het goed doen, dus dat is zeker iets waar je op moet letten! (Ik wist het ook niet voordat ik onderzoek deed voor deze blogpost, haha)

Reactie achterlaten

error: Content is protected !!